XVI a. rankraštis atskleidė senovės sūrio gamybos paslaptis

0

Lydso universiteto tyrėjai pirmąsyk iššifravo ir skaitmenino XVI amžiaus anglišką rankraštį apie sūrio gamybą, priklausiusį Tiudorų epochai.

Pasak Phys.org, rankraštis saugomas universiteto kultūros kolekcijų skyriuje.

Ši 112 puslapių knyga su pergamentiniu viršeliu datuojama maždaug 1580 metais.

XVI a. rankraštis atskleidė senovės sūrio gamybos paslaptis

Iki 2023-ųjų mokslininkai apie ją nė nežinojo. Ji netikėtai aptikta aukcione ir įsigyta universiteto.

Pirmasis vertimas įvyko tais pačiais metais, tačiau dabar pateikta gerokai tikslesnė versija.

Rankraštis buvo suskaitmenintas ir tapo prieinamas viešai. Ekspertai jo pavadinimą interpretavo kaip „Pastabos apie sūrį: įvairovė, pobūdis, savybės ir privalumai“.

Sheila Dillon, kulinarijos žurnalistė, pažymi, kad šiandien dauguma sūrių gaminami naudojant pieną iš įvairių vietovių, todėl neturi ryškaus geografinio identiteto.

Bet jau Tiudorų laikais buvo suprantama (kaip rodo šiuolaikiniai tyrimai), kad sūriai, gaminti iš skirtingų gyvūnų pieno įvairiuose regionuose, turi išskirtinius skonius, aromatus ir tekstūras, o kaip fermentuoti produktai jie gali pagerinti sveikatą.

Istorikas Peteris Brearsas pabrėžia, jog tai gali būti pirmasis akademinis maisto tyrimas anglų kalba.

Daktarė Alex Bamji iš Lydso universiteto teigia, kad ją nustebino nepriekaištingas rankraščio raštas: „Tai solidus traktatas“, – sako ji.

Vertimas atskleidė, kad autorius buvo itin žinantis žmogus, nors jo vardas nežinomas.

Nors viršelyje vardo nėra, pastabos leido identifikuoti tris savininkus, tarp jų – Elžbietos I asmeninį gydytoją Walterį Bayley.

Tekste aprašomi įvairūs sūriai, jų savybės ir pateikiami praktiniai patarimai.

Rankraščio autorius cituoja ir kitus mokslininkus, pavyzdžiui, Galeną, kuris siūlė „tepti gendančio sūrio ir kiaulienos riebalų mišinį ant sustorėjusių sąnarių, kol jie lūžta be pjūvio, o ligos priežastis išteka“.