Sveikiausi prieskoniai, kuriuos galite naudoti kasdien

0

Žinote, kad prieskoniai ir pagardai ne tik suteikia mūsų maistui nepakartojamą skonį ir aromatą?

Būdami įvairių augalų dalys, jie taip pat turi naudingų savybių, todėl juos galima laikyti neatsiejama sveikos mitybos dalimi.

Taip pat dažnas prieskonių naudojimas leidžia vartoti mažiau druskos, o tai taip pat teigiamai veikia mūsų savijautą.

Sveikiausi prieskoniai, kuriuos galite naudoti kasdien

Siūlome jūsų dėmesiui penkių populiarių prieskonių sąrašą, kurie yra prieinami beveik kiekviename maisto prekių parduotuvėje ir tinka kasdieniam naudojimui.

Kuo naudinga ciberžolė?

Ciberžolė – ryškus prieskonis, suteikiantis patiekalams auksinę spalvą. Jis gaminamas iš to paties pavadinimo imbierinių šeimos augalų.

Ciberžolė žinoma dėl savo stiprios naudos sveikatai, kurią lemia medžiaga, vadinama kurkuminu. Tai natūralus antioksidantas, padedantis kovoti su uždegimu, gerinantis smegenų veiklą ir galintis sumažinti tam tikrų vėžio rūšių riziką.

Tačiau yra vienas niuansas – kurkuminas prastai įsisavinamas organizme, nes netirpsta vandenyje.

Todėl mokslininkai pataria į ciberžolę pridėti juodųjų pipirų, kuriuose yra piperino, padedančio kurkuminui geriau pasisavinti.

Tačiau ciberžolė tinka ne visiems. Jei žmogus turi inkstų problemų ar serga lėtinėmis ligomis, ypač susijusiomis su virškinimo traktu, verta būti atsargiems.

Prieš reguliariai vartojant ciberžolę būtina pasitarti su gydytoju. Ir net jei kontraindikacijų nėra, svarbu neviršyti dozės – ne daugiau kaip 2 g per dieną, renkantis kokybišką prieskonį.

Kuo naudingas cinamonas?

Cinamonas, kuris yra to paties pavadinimo medžio džiovinta žievė, taip pat turi daug naudingų savybių.

Sveikiausi prieskoniai, kuriuos galite naudoti kasdien

Jame yra tokių medžiagų kaip eugenolis, kuris veikia kaip antiseptikas, ir cinamalas, žinomas dėl savo antidepresinio ir nerimą mažinančio poveikio.

Mokslininkai nustatė, kad cinamono įtraukimas į mitybą gali padėti sumažinti „blogojo“ cholesterolio kiekį, normalizuoti kraujospūdį ir sumažinti riebaus maisto žalą.

Tačiau svarbu rinktis Ceilono cinamoną, nes jis turi daugiau maistingųjų medžiagų nei parduotuvėse dažnai parduodamas pigesnis kasijos cinamonas.

Vėlgi, cinamonas tinka ne visiems. Žmonės, sergantys virškinamojo trakto ligomis, kraujo krešėjimo sutrikimais ar kitomis lėtinėmis ligomis, turėtų būti atsargūs.

Bet kokiu atveju rekomenduojama per dieną suvartoti ne daugiau kaip 6 g cinamono.

Kuo naudingas imbieras?

Imbieras, tiksliau, jo šaknis, yra ne tik kvapnus prieskonis, kurio dažnai dedame į arbatą nuo peršalimo, bet ir tikras naudingų medžiagų lobynas.

Sveikiausi prieskoniai, kuriuos galite naudoti kasdien

Jis padeda pagerinti virškinimą, susidoroti su pykinimu ir pilvo pūtimu, taip pat padeda sumažinti cukraus kiekį kraujyje.

Dėl medžiagos gingerolio imbieras pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis ir gali padėti malšinti menstruacijų skausmus.

Jis taip pat skystina kraują ir mažina kraujospūdį, todėl yra puikus sveikatos stiprintojas.

Tačiau su imbieru taip pat reikia elgtis atsargiai. Tai ypač aktualu žmonėms, sergantiems virškinamojo trakto, inkstų ir širdies bei kraujagyslių sistemos ligomis.

Net sveiki žmonės neturėtų viršyti normos, kuri yra ne daugiau kaip 3-4 gramai per dieną. Saikingomis dozėmis imbierą galima vartoti kasdien, kad iš jo gautumėte maksimalią naudą.

Česnako nauda

Česnakas yra produktas, kurį žinome nuo vaikystės, ir kas nėra girdėjęs apie jo naudą sveikatai?

https://www.mokslotaskas.lt/

Daugelis žmonių mėgsta jį dėl ryškaus skonio ir intensyvaus aromato.

Česnakuose yra alicino – natūralaus antibiotiko, galinčio kovoti su įvairiais ligų sukėlėjais, įskaitant atsparius vaistams.

Česnakas padeda išvengti peršalimo ligų, pagreitina sveikimo procesą, taip pat mažina „blogojo“ cholesterolio kiekį ir normalizuoja kraujospūdį.

Tačiau norint išsaugoti visas šias savybes, svarbu jį vartoti šviežią, nes kaitinant alicinas greitai suyra.

Nepaisant visų česnako privalumų, jis gali būti naudingas ne visiems. Žmonės, sergantys virškinamojo trakto ligomis, ypač paūmėjimo laikotarpiu, turintys tulžies pūslės akmenligės ar kraujotakos sutrikimų, turėtų būti atsargūs jį vartodami.

Visiems kitiems užtenka suvalgyti pusę ar vieną skiltelę česnako per dieną, kad gautumėte maksimalią naudą iš šio nuostabaus produkto.

Kokia yra aitriųjų paprikų nauda?

Daugeliui tai bus netikėtas atradimas, tačiau tyrimais įrodyta, kad reguliariai vartojant aitriąsias paprikas galima prailginti gyvenimą.

Visa tai dėl unikalios medžiagos – kapsicino, kuris suteikia pipirams deginantį skonį ir turi daug naudingų savybių.

https://www.mokslotaskas.lt/

Kapsaicinas gerina medžiagų apykaitą, mažina blogojo cholesterolio kiekį ir kovoja su uždegimais.

Aitriųjų paprikų vartojimas taip pat padeda palaikyti normalius kraujo rodiklius, o tai gerokai sumažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką.

Kaip ir visais ankstesniais atvejais, nepaisant visų naudingų savybių, aitriąsias paprikas reikėtų vartoti atsargiai.

Žmonėms, sergantiems virškinamojo trakto ligomis, prieš įtraukiant šį aštrų prieskonį į savo racioną, patariama pasitarti su gydytoju.

Ir, žinoma, nereikėtų persistengti: optimali dozė yra ne daugiau kaip 15 g per dieną.