Sezoniniai pokyčiai veikia ne tik mūsų nuotaiką, bet ir virškinimo sistemą: atvėsus orams ir sulėtėjus gyvenimo tempui, medžiagų apykaita taip pat lėtėja.
Jei nesilaikome subalansuotos mitybos, galime susidurti su pilvo pūtimu, sunkumo jausmu ir kitais virškinimo sutrikimais.
Ekspertai pataria, kaip galima išvengti šių problemų, ką daryti, jei jos pasireiškia, ir atskleidžia svarbų faktą, susijusį su streso poveikiu virškinimui.
Norisi riebesnio maisto
„Vėsūs, lietingi orai ir sumažėjęs saulės šviesos kiekis gali paveikti virškinimą, – teigia BENU vaistininkė Loreta Tamošauskienė. – Rudenį žmonės linkę rinktis daugiau perdirbtų produktų ir riebesnio maisto.“
Gydytojas gastroenterologas Artūras Jacinavičius prideda, kad orų pokyčiai signalizuoja kūnui pasiruošti artėjančiai žiemai, todėl gali sulėtėti medžiagų apykaita, o kartu ir virškinimo procesai.
Dėl sezoninių pokyčių gali atsirasti pilvo pūtimas, sunkumo jausmas, padažnėti refliukso ir gastrito simptomai.
„Rudens ir žiemos mėnesiais dažniau diagnozuojama H. pylori infekcija, taip pat dažniau paūmėja skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligės,“ – pastebi gydytojas. Pasak jo, fizinis aktyvumas padeda pagerinti virškinimą ir sumažinti streso poveikį organizmui.
Sutrikęs virškinimas ir stresas
Pasak A. Jacinavičiaus, virškinimo sutrikimus gali apsunkinti rūkymas, alkoholio vartojimas, prasta mityba ir vartojami vaistai. Rudenį ir žiemą didėja peršalimo ligų skaičius, o vartojami vaistai gali turėti neigiamą poveikį virškinimo sistemai.
Specialistai taip pat atkreipia dėmesį, kad virškinimo sistemai kenkia ne tik riebi, rūkytų produktų gausi dieta, bet ir ilgalaikis stresas.
L. Tamošauskienė pabrėžia, kad būtina reguliariai gerti pakankamą kiekį vandens, tinkamai išsimiegoti ir atkreipti dėmesį į valgymo tempą bei aplinką.
Valgymas turėtų vykti ramioje atmosferoje, o maistą reikėtų gerai sukramtyti.
Gydytojas A. Jacinavičius pataria vengti stresinių situacijų, valgyti mažesnėmis porcijomis ir dažniau, o mityba turėtų būti subalansuota – apimanti riebalus, baltymus ir angliavandenius.
Rudens sezono maistas
Pasak L. Tamošauskienės, rudenį turėtume įtraukti daugiau sezoninių daržovių, tokių kaip moliūgai, morkos, kopūstai, ankštiniai augalai. Įtraukiant į dietą alyvuogių aliejų, žuvį ir jūros gėrybes, galime pagerinti virškinimo procesus ir užtikrinti reikiamų maistinių medžiagų įsisavinimą.
Vaisiai, tokie kaip ananasai, papajos, obuoliai ir kiviai, yra naudingi virškinimui, nes juose yra natūralių fermentų.
Taip pat naudinga įtraukti į mitybą prieskoninių žolelių, pavyzdžiui, kmynus, krapų sėklas, bazilikus.
Pasak L. Tamošauskienės, esant virškinimo problemoms, galima vartoti kasos fermentus ar probiotikus, tačiau svarbu pašalinti negalavimo priežastį, o ne tik malšinti simptomus.
A. Jacinavičius priduria, kad jei simptomai neišnyksta ar pasireiškia įspėjamieji ženklai, tokie kaip kraujavimas ar svorio kritimas, būtina kreiptis į gydytoją detalesniam ištyrimui.