Šaltalankių sultys – vitaminų ir naudingųjų medžiagų šaltinis

0

Šaltalankiai jau nuo senovės laikų laikomi vienu vertingiausių augalų, kuris gali padėti stiprinti organizmą ir palaikyti gerą sveikatą. Iš šaltalankių uogų spaudžiamos sultys yra tikras vitaminų ir mineralų lobynas, turintis daugybę naudingų savybių.

Pagrindinis šaltalankių sultyse esantis privalumas – didelis vitamino C kiekis, kuris stiprina imuninę sistemą ir padeda apsisaugoti nuo peršalimo ligų.

Be to, šaltalankių sultyse gausu vitaminų A, E, K ir B grupės vitaminų, kurie prisideda prie odos, plaukų ir nagų sveikatos.

Šaltalankių sultys – vitaminų ir naudingųjų medžiagų šaltinis
@Photo by Philipp Deus on Unsplash

Šios sultys taip pat turtingos antioksidantais, kurie kovoja su laisvaisiais radikalais ir padeda išvengti ankstyvo senėjimo.

Dėl savo sudėties jos palaiko gerą regėjimą, stiprina kraujagysles ir padeda palaikyti normalų kraujospūdį.

Be to, šaltalankių sultyse esantys riebalų rūgštys padeda gerinti smegenų veiklą, o flavonoidai stiprina organizmo atsparumą.

Kaip gaminamos šaltalankių sultys?

Norint pagaminti kokybiškas šaltalankių sultis, svarbu pasirinkti tinkamas uogas. Geriausia jas rinkti rudenį, kai jos yra visiškai prinokusios ir turi daugiausia maistingųjų medžiagų.

Prieš gaminant sultis, uogas reikia kruopščiai nuplauti ir nusausinti, kad neliktų nešvarumų.

Tradicinis šaltalankių sulčiaspaudės metodas – tiesioginis spaudimas, kuris leidžia išgauti maksimalų naudingųjų medžiagų kiekį. Taip pat galima naudoti elektrinę sulčiaspaudę, kuri uogose esantį skystį atskiria nuo tirštų dalių.

Kai kurie gamintojai renkasi pasterizavimo metodą, kuris prailgina sulčų galiojimo laiką, tačiau gali sumažinti tam tikrų vitaminų kiekį.

Norint išsaugoti kuo daugiau naudingųjų savybių, šaltalankių sultis galima šaldyti arba laikyti vėsioje, tamsioje vietoje.

Taip pat galima jas maišyti su kitomis natūraliomis sultimis, pavyzdžiui, obuolių ar morkų, kad skonis būtų malonesnis ir ne toks rūgštus.

Šaltalankių sulčų nauda sveikatai

Mokslininkai patvirtino, kad šaltalankių sultys turi daugybę sveikatai naudingų savybių. Jos stiprina imunitetą, skatina virškinimo sistemos veiklą ir padeda organizmui apsisaugoti nuo infekcijų.

Be to, jos gerina kraujotaką ir gali padėti sumažinti blogojo cholesterolio kiekį kraujyje, taip apsaugant nuo širdies ir kraujagyslių ligų.

Šaltalankių sultys – vitaminų ir naudingųjų medžiagų šaltinis
@Image by wasi1370 from Pixabay

Taip pat šaltalankių sultys gali būti naudingos tiems, kurie kenčia nuo virškinimo sutrikimų. Jos padeda normalizuoti skrandžio rūgštingumą, apsaugo gleivinę ir skatina natūralų virškinimo procesą.

Dėl didelio antioksidantų kiekio jos padeda apsaugoti odą nuo senėjimo procesų, gerina jos elastingumą ir drėkinimą.

Norint gauti maksimalią naudą, svarbu tinkamai vartoti šaltalankių sultis. Kadangi jos yra gana koncentruotos ir rūgštŷs, patariama jas skiesti vandeniu ar kitomis sultimis. Optimali dienos dozė – nuo 50 iki 100 ml, priklausomai nuo individualaus organizmo poreikių.

Taip pat svarbu atkreipti dėmesį, kad šaltalankių sultys gali sukelti alergines reakcijas jautriems asmenims, todėl pradedant vartoti reikėtų stebėti organizmo reakciją.

Jos nerekomenduojamos tiems, kurie serga inkstų ligomis ar turi padidėjusį skrandžio rūgštingumą.

Kur galima įsigyti kokybiškų šaltalankių sulčų?

Lietuvoje šaltalankių sultys populiarėja, todėl jas galima rasti daugybėje prekybos centrų, ekologiniuose turguose bei internetinėse parduotuvėse. Geriausia rinktis natūralias, be pridėtinio cukraus ir konservantų pagamintas sultis, nes jos turi daugiausia maistinių medžiagų.

Kai kurie gamintojai siūlo šaltalankių sultis maišyti su kitomis vaisių sultimis ar medumi, kad skonis būtų malonesnis. Jei turite galimybę, galite pasigaminti namuose, taip užtikrindami, kad produktas būtų visiškai natūralus ir be jokių priedų.

Šaltalankių sultys – tai natūralus vitaminų ir antioksidantų šaltinis, kuris gali padėti stiprinti organizmą, palaikyti gerą sveikatą ir netgi pagerinti odos būklę.

Jos gali būti vartojamos tiek profilaktikai, tiek kaip pagalbinė priemonė gydant tam tikras ligas.

Svarbiausia rinktis kokybišką produktą ir vartoti jį saikingai.

Jei dar neišbandėte šaltalankių sulčų, pats metas tai padaryti ir pajusti jų teikiamą naudą!