Madeira turi ką pasiūlyti gurmanams: ko paragauti ir ką parvežti lauktuvių?

0

Madeira yra puiki kelionių kryptis bet kuriuo metų laiku – nuo vėstančio rudens iki snieguotos žiemos. Čia dienos temperatūra retai nukrinta žemiau 20 laipsnių, todėl sala yra itin patraukli visais sezonais.

Kiekvienas metų laikas Madeiroje atskleidžia skirtingus peizažus ir potyrius, todėl dauguma keliautojų, vos grįžę namo, iškart planuoja naujas atostogas šioje amžinojo pavasario saloje, priklausančioje Portugalijai.

Tačiau dar ne visi žino, kad Madeira stebina ir savo turtinga virtuve, kuria galima mėgautis tiek vietiniuose restoranuose, tiek turguose, kuriuose gausu egzotiškų vaisių, jūros gėrybių ir aromatingų prieskonių.

Madeira turi ką pasiūlyti gurmanams: ko paragauti ir ką parvežti lauktuvių
Madeira

Pasivaikščiojimai levadomis ir kitos pramogos

Salos grožis atsiskleidžia per įspūdingus kraštovaizdžius, vulkaninius kalnus, ryškių gėlių pievas ir maudynes skaidriuose Atlanto vandenyse ar kalnų kriokliuose.

Didžiausio kelionių organizatoriaus Baltijos šalyse „Novaturo“ produkto skyriaus ekspertė Vilma Kurčeikė pažymi, kad Madeira yra universali kelionių vieta, kurioje kiekvienas metų laikas turi savo žavesio ir gali pasiūlyti įvairių veiklų.

„Rudens ir žiemos laikotarpiais Madeiroje taip pat galima aktyviai praleisti laiką. Sala ypač tinka žygiams, nes čia gausu takų pėsčiomis, o oras tam dažnai būna palankus. Rekomenduojame išbandyti levadų takus – buvusius drėkinimo kanalus, kurie dabar pritaikyti žygiams. Kiekvienas gali pasirinkti savo lygio maršrutą: takai vingiuoja miškais, kalnais, vandenyno pakrante. Drąsesniems keliautojams Madeira siūlo kanjoningą, skrydžius parasparniu, žvejybą ar net specialią tabogano rogutėmis vadinamą nusileidimo nuo kalno pramogą“, – pasakoja V. Kurčeikė.

Madeira turi ką pasiūlyti gurmanams: ko paragauti ir ką parvežti lauktuvių

Ramesnį poilsį mėgstantiems taip pat yra ką veikti: galima pasimėgauti nuostabiais paplūdimiais, aplankyti vaizdingas apžvalgos aikšteles ar vynuogynus.

„Sala puikiai tinka tiek šeimoms su vaikais, tiek poroms, draugų kompanijoms ar keliautojams vieniems. Be abejonės, verta paskirti laiko ir sostinės Funšalio senamiesčiui, apžiūrėti jo muziejus, parkus ir pasimėgauti vietinės virtuvės patiekalais jaukiuose restoranuose“, – priduria ji.

Gastronominiai malonumai

Madeiros virtuvės skonį lemia salos subtropinis klimatas ir derlingas vulkaninis dirvožemis. Vietiniuose restoranuose siūlomi patiekalai iš mėsos ir žuvies dažnai nustebina netikėtais ingredientais, kurie patiekalams suteikia ypatingo skonio – čia derinami batatai, kaštainiai, grybai ar net marcipanai.

„Būtinai išbandykite tradicinius patiekalus, tokius kaip „Espetada“ – ant iešmo keptą jautieną, arba „Espada“ – keptą juodąją kardžuvę su bananais arba kukurūzų miltais. Nors šis derinys gali atrodyti netikėtas, jis yra vienas garsiausių Madeiros patiekalų. Desertų mėgėjams rekomenduojame paragauti „Queijadas da Madeira“ – varškės pyragaičius, taip pat „Bolo do Caco“ – tradicinę Madeiros duoną. Madeiroje taip pat populiarūs moliūgų blyneliai, dažnai valgomi pusryčiams“, – pataria kelionių ekspertė.

Egzotikos kupini turgūs

Vietos turgūs – tikra spalvų ir skonių fiesta, kurioje gausu egzotinių vaisių, šviežios žuvies ir vietinių prieskonių. Funšalyje įsikūręs „Mercado dos Lavradores“ yra garsiausias Madeiros ūkininkų turgus.

Madeira turi ką pasiūlyti gurmanams: ko paragauti ir ką parvežti lauktuvių

„Šis turgus siūlo ne tik įvairių žuvų ir jūrų gėrybių, bet ir tradicinių sūrių, tropinių vaisių bei gėlių, kurias pardavinėja vietiniai prekeiviai, vilkintys Madeiros tradicinius kostiumus. Tai puiki vieta įsigyti vietinių skanėstų, prieskonių ar suvenyrų, kurie primins kelionę į šią nuostabią salą“, – dalijasi V. Kurčeikė.

Madeiros turgūs taip pat garsėja modernistine architektūra ir leidžia pamatyti vietinius amatus, o kai kur, kaip Santa Cruzo ar Machico turguose, galima paragauti šviežių jūros gėrybių ar vietinių gėrimų bei susipažinti su vietiniais prekeiviais, kas paverčia apsilankymą turguje ne tik apsipirkimu, bet ir įdomiu kultūriniu patyrimu.