Ar kada nors pagalvojote, kad saldumynai gali būti ne tik papildomų kalorijų, energijos ir dantų ėduonies šaltinis, bet ir sveiki? Tarp sveikų saldumynų yra marmeladas – gerai žinomas skanėstas, kurį vieni mėgsta, kiti – ne, bet kuris užima garbingą vietą prekybos centrų lentynose.
Marmeladas laikomas pačiu „idealiausiu“ saldumynu. Į jo sudėtį būtinai įeina: pektinas, agaras arba želatina.
Šiuo metu visame pasaulyje jis gaminamas daugiausia iš vaisių, uogų ir net daržovių – pavyzdžiui, iš moliūgų.
Iš ko gaminamas marmeladas?
Marmeladas gaunamas garinant vaisių mišinį kartu su vandeniu ir cukrumi, geliuojančia medžiaga, maisto rūgštimis ir melasa.
Kartais į masę dedama dažiklių ir įvairių kvapiųjų medžiagų.
Tačiau ne visi marmeladai yra vienodi, skiriasi jų sudėtis, konsistencija ir išvaizda. Taigi, kokios yra marmelado rūšys ir kuo jos skiriasi?
Vaisių ir uogų marmeladas: pagrindas – vaisių arba uogų tyrė, priedai – cukrus ir melasa, pagrindinė želė medžiaga – pektinas, gaunamas iš obuolių, svarainių arba citrusinių vaisių.
Želė ir vaisių marmeladas: pagrindas – vaisių ar uogų sultys (arba tyrė), cukrus ir želė medžiaga – agaras arba želatina.
Želė marmeladas: pagrindas – cukrus, į kurį pridėta želiuojančių medžiagų ir melasos, priedai – natūralios koncentruotos sultys, natūralios arba dirbtinės kvapiosios medžiagos ir dažikliai.
PP arba dietinis marmeladas: pagrindas – natūralūs vaisiai, uogos ir tirštikliai, fruktozė, agava ir kiti cukraus pakaitalai.
Kramtomasis marmeladas: kitokios sudėties, gali būti pagamintas iš natūralių ingredientų arba ne, tankis ir klampumas dėl bičių vaško ir augalinių riebalų mišinio.
Marmelado nauda žmogaus organizmui
Kuo natūralesnė marmelado žaliava, tuo jis naudingesnis. Pavyzdžiui, vaisių ir uogų marmeladas turi daug vitaminų ir mineralinių medžiagų, ir visa tai dėl to, kad jame gausu įvairiausių naudingųjų medžiagų.
Be to, vaisiai desertui suteikia skaidulinių medžiagų.
Dažniausiai toks marmeladas gaminamas iš sutrintų žieminių veislių obuolių, dėl skonio įvairovės pridedama spanguolių, šermukšnių ar kitų uogų tyrės, dėl kurių šis produktas turi daug vitamino C.
Marmelade esantis pektinas yra ne tik natūralus tirštiklis, bet ir natūralus organizmo valiklis nuo toksinų, toksinų (įskaitant sunkiųjų metalų jonus), kenksmingų cheminių junginių, gerina žarnyno veiklą, padeda atkurti mikroflorą.
Dėl klampios struktūros pektinai padeda išvalyti kraujagysles nuo kenksmingo cholesterolio. Taigi marmeladas yra aterosklerozės ir kitų ligų profilaktikos priemonė.
Žaliavos pektinui gaminti yra obuoliai, citrusinių vaisių žievelės, arbūzai, cukriniai runkeliai, saulėgrąžų krepšeliai ir dumbliai.
Želatinos privalumai
Marmeladas padeda stiprinti kaulus ir sąnarius dėl želatinos. Želatina yra gyvulinės kilmės produktas ir, palyginti su augaliniais tirštikliais, laikoma mažiau sveika.
Tačiau dėl to, kad joje yra daug baltymų ir aminorūgščių, naudingų kaulams, sąnariams ir raiščiams, ji gali būti naudinga sergant artritu ir uždegimu.
Aminorūgštys prisideda prie kolageno gamybos, todėl taip pat naudingos odai, plaukams ir nagams.
Želatina taip pat yra puikus kalcio, magnio, folio rūgšties, cholino, natrio ir seleno šaltinis.
Želatina gaunama ilgai verdant gyvūnų kremzles, sausgysles ir kaulus.
Energijos pliūpsnis po saldumynų
Nedideliais kiekiais marmeladas gali būti ne tik vitaminų, bet ir greitos energijos šaltinis, todėl jis vėlgi yra sveikas skanėstas, žinoma, ribotomis porcijomis.
Ir visa tai todėl, kad marmeladas yra greitas angliavandenis, kuris staigiai virsta energija ir lygiai taip pat staigiai padidina gliukozės kiekį kraujyje.
Visa tai gerai veikia nervų sistemą ir psichiką, gerina protinę veiklą, atmintį ir mąstymo greitį, gerina nuotaiką.
Tai reiškia, kad marmeladas gali būti naudingas esant stresui, jį netgi galima vadinti savotišku antidepresantu.
Daugelyje komercinių marmeladų yra daug cukraus ir dirbtinių priedų, kurie gali turėti neigiamą poveikį sveikatai (nutukimo, diabeto ir širdies ligų rizika).
Rekomenduojama pabandyti pasigaminti savo marmeladą namuose: receptų nesunku rasti, o pagaminti jį gana paprasta.