Greitai paruošiami makaronai jau seniai tapo neatsiejama studentų gyvenimo ir užkandžių kelyje dalimi. Lietuvoje jie pasirodė XX a. 10-ojo dešimtmečio viduryje ir greitai išpopuliarėjo dėl paprasto paruošimo, nedidelės kainos ir didelės skonių įvairovės.
Tačiau kartu su meile jiems kilo ir kritikos banga. Jie vadinami „angliavandenių ir riebalų bomba“, o gydytojai įspėja apie galimus sveikatos sutrikimus.
Tačiau ar greitai paruošiami makaronai tikrai tokie pavojingi, kaip sakoma? Nustebinsime jus, bet didelės žalos jie nedaro.
Iš ko gaminami greitai paruošiami makaronai
Greito paruošimo makaronų pagrindas yra kepimo miltai, iš kurių formuojama tešla.
Į ją dedama augalinio aliejaus ir įvairių maisto priedų, kurie makaronams suteikia unikalių savybių: elastingumo, tvirtumo, tankio ir atsparumo virimui. Dėl šių savybių makaronai nelūžta, išlaiko formą ir gerai atrodo.
Miltai ir aliejus yra gerai pažįstami ingredientai, o makaronams skirti prieskoniai ir pagardai – tikras skonio ir aromato priedų kokteilis.
Skonio stiprikliai, kvapiosios medžiagos ir palmių aliejaus gausa padaro patiekalą sodrų ir patrauklų skonio receptoriams.
Svarbu pabrėžti, kuo skiriasi greito paruošimo makaronai nuo tradicinių makaronų.
Tradiciniams makaronams naudojami kieti miltai, kuriuos organizmas virškina lėtai ir kurie nesukelia staigaus cukraus kiekio kraujyje padidėjimo.
Greitai paruošiamų makaronų atveju naudojami pigesni kepimo miltai, kurie, priešingai, greitai virškinami ir gali nusėsti organizme riebalų sankaupų pavidalu.
Be to, gamybos technologijoje naudojama daug termiškai apdorotų riebalų, dėl kurių gali išsiskirti kancerogenų.
Įvertinus didelį druskos ir skonio stipriklių kiekį, gaunamas produktas, galintis sukelti priklausomybę nuo maisto ir alergiją.
Kaip jie gaminami
Makaronų gamybos procesą sudaro keli etapai. Pirmiausia tešla iškočiojama plonais sluoksniais, kad susidarytų gerai pažįstami makaronai.
Tada jie verdami garuose, kad išliktų tinkamos formos ir struktūros. Po to makaronai atvėsinami, nuplaunami pasūdytame vandenyje, kad būtų pašalintas krakmolo perteklius, tada mirkomi aliejuje ir kepami.
Taip gaunamas beveik gatavas produktas, kurį galima valgyti net nevirus verdančiame vandenyje.
Prisimenate, kaip vaikystėje juos galėdavote valgyti sausus, ar ne?
Kuo kenksmingi greitai paruošiami makaronai
Kaip galite suprasti iš visko, kas parašyta pirmiau, greitai paruošiamų makaronų sudėtyje nėra jokių kritiškai pavojingų ingredientų.
Tačiau yra keletas priežasčių, dėl kurių niekas neturėtų piktnaudžiauti šiais makaronais.
Visų pirma, greitai paruošiami makaronai turi daug kalorijų. Vienoje jų porcijoje yra apie 400 kilokalorijų – suvalgę tiek, galite iš karto užpildyti penktadalį savo paros kalorijų normos, o tai gresia nutukimu.
Taip pat greito paruošimo makaronuose – mažai skaidulų. Jos būtinos normaliam virškinimui, tačiau 100 gramų makaronų yra tik apie 1 gramą skaidulų.
Palyginimui, panašiame kiekyje avižinių dribsnių yra apie 10 gramų skaidulinių medžiagų.
Jei maistingą garnyrą reguliariai pakeisite tokiais užpilamais makaronais, rizikuojate patirti virškinimo problemų, pavyzdžiui, vidurių užkietėjimą.
Druska yra vienas iš pagrindinių ingredientų, dėl kurių greitai paruošiami makaronai tokie skanūs. Tačiau druskos perteklius gali turėti neigiamą poveikį jūsų sveikatai.
Kitas nerimą keliantis veiksnys – sotieji riebalai, kurie sudaro didelę dalį greitai paruošiamų makaronų kalorijų.
Pagal rekomendacijas jų dalis mityboje neturėtų viršyti 10 % paros kalorijų kiekio, t. y. apie 11-13 g per dieną.
Nuolat viršijant šią normą, didėja tikimybė susirgti tokiomis ligomis kaip aterosklerozė ir diabetas.
Galiausiai paaiškėjo, kad greitai paruošiami makaronai nėra tokie pavojingi, kaip manoma.
Jų sudėtyje nėra sudedamųjų dalių, galinčių sukelti rimtas ligas.
Tačiau ypatingos naudos juose taip pat nėra – valgydami juos tiesiog prikemšame skrandį, kad nesijaustume alkani.
Jei valgysite tokius makaronus porą kartų per mėnesį, nieko baisaus nenutiks.
Tačiau dėl sodraus skonio prie jų labai lengva priprasti, o tai gresia rimtomis pasekmėmis, tokiomis kaip nutukimas, virškinimo problemos ir pan.