Šiuolaikiniame pasaulyje vaisiai ir daržovės yra apdorojami pesticidais. Tai taikoma ir obuoliams, kurie prekinio vaizdo ir šviežumo išlaikymui dar padengiami vašku.
Kaip reikia plauti obuolius, kad atsikratytume pesticidų, purvo ir vaško pėdsakų?
Šį klausimą nagrinėjo leidinys „Simple Recipes”.
Kodėl reikia plauti obuolius?
Dr. Keith Warriner, maisto mokslų katedros profesorius Guelph universitete Ontarijo provincijoje, teigia, kad kai obuoliai yra surenkami, jie nuplaunami, o paskui padengiami vašku, kad būtų prailgintas jų galiojimo laikas.
Tai fizinis barjeras, apsaugantis nuo pelėsio ir dehidratacijos, tačiau toks padengimas gali turėti fungicidų.
Šios medžiagos neleidžia atsirasti pelėsiui ant vaisių.
Jos nėra toksiškos ir yra patvirtintos naudoti JAV Maisto ir vaistų administracijos (FDA) arba Kanados sveikatos apsaugos ministerijos. Tačiau ant obuolių vis dar gali būti purvo.
Koks geriausias būdas plauti obuolius?
Vaško ir pesticidų nuo obuolių negalima pašalinti mirkant. Geriau nuplauti vaisius po tekančiu vandeniu, sako Warriner.
Jis nėra obuolių mirkymo šalininkas, nes kriauklėse gali kauptis mikrobai, kurie vėliau gali patekti ant vaisių.
„Įsivaizduokite, kad padengimas yra panašus į aliejaus sluoksnį, todėl jį galima nuplauti naudojant šiltą vandenį”, – paaiškino profesorius.
Jūs taip pat galite apdoroti obuolius namų gamybos purškalu, pagamintu iš acto ir vandens arba valgomosios sodos ir vandens. Tačiau po tokio apdorojimo nepamirškite kruopščiai nuplauti obuolį po tekančiu vandeniu.
Tuo pačiu metu FDA pataria nenaudoti muilo, ploviklių ar komercinių produktų valymo priemonių vaisiams plauti.
Taip yra todėl, kad vaisiai turi porėtą struktūrą, todėl muilas ir buitiniai plovikliai gali būti jų absorbuojami, nepaisant kruopštaus skalavimo.
Dėl to žmonėms gali atsirasti tam tikrų ligų. Be to, nėra patikimų duomenų apie tokių produktų valymo priemonių likučių saugumą, jų efektyvumas nebuvo patikrintas.
Ar reikia lupti obuolius?
Obuolio žievelės nulupimas taip pat pašalina purvą ir mikrobus, tačiau pirmiausia reikėtų jį kruopščiai nuplauti.
Taip yra todėl, kad rizikuojate peiliu perkelti purvą nuo žievelės ant vaisiaus minkštimo.
Warriner taip pat pataria atsikratyti obuolio šerdies, nes kartais patogeniniai organizmai gali prasiskverbti į kotelį.
„Taip pat nevalgykite sėklų, bet ne todėl, kad jūsų pilve išaugs obelis, o todėl, kad jos gali turėti cianido pėdsakų”, – sako jis.
Nors cianido kiekis obuolių sėklose nėra mirtinas, geriau vengti bet kokio šios medžiagos vartojimo apskritai.